شیمی دان همدانی در جمع دانشمندان یك درصد برتر دنیا

شیمی دان همدانی در جمع دانشمندان یك درصد برتر دنیا

به گزارش گوپا همدان استاد شیمی آلی دانشكده شیمی دانشگاه بوعلی سینا در زمره یك درصد برتر دانشمندان و نخبگان علمی جهان قرار گرفت.


برپایه اعلام مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC)، دکتر «اردشیر خزائی»، استاد گروه شیمی دانشکده شیمی دانشگاه بوعلی سینای همدان، برپایه داده های انتشار یافته از پایگاه طلایه داران علم تامسون رویترز(ISI) در زمره یک درصد برتر دانشمندان و نخبگان علمی جهان قرار گرفت.
به همین علت ایسنا برآن شد تا گفت وگویی تفصیلی با دکتر اردشیر خزایی، حائز عنوان یک درصد دانشمند برتر دنیا در حوزه شیمی ترتیب دهد.
* بعنوان اولین سوال، خویش را معرفی کنید و پیشنیه تحصیلی و فعالیتهای پژوهشی خویش را بفرمایید.
خزائی: بنده اردشیر خزائی متولد ۱۳۲۶ در نهاوند از شهرستان های استان همدان هستم. دوره متوسطه را در دبیرستان خوارزمی تهران به پایان رسانده و در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد بعنوان شاگرد اول رشته مهندسی شیمی در دانشگاه ایالتی پیتسبورگ آمریکا فارغ التحصیل شده ام. پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد در سال ۱۳۵۶ به ایران برگشتم و ابتدا در دانشگاه رازی و بعد در دانشگاه شهید چمران بعنوان عضو هیئت علمی مشغول به کار شدم. در سال ۱۳۶۴ برای تحصیل در مقطع دکتری در رشته شیمی آلی- پلیمر عازم دانشگاه منچستر انگلستان شدم.
بعد از اتمام دوره تحصیلی و بازگشت به ایران تا سال ۷۱ در دانشگاه اهواز مشغول به تدریس بودم سپس راهی دانشگاه بوعلی سینای همدان شدم و در سال ۷۵ موفق به دریافت عنوان دانشیاری شده و در سال ۸۰ به درجه استاد تمامی رسیدم.
در سال ۷۲ معاونت آموزشی دانشگاه بوعلی سینا، سال ۷۴ تا ۷۶ ریاست دانشگاه خرم آباد، سال ۸۴ ریاست دانشگاه بوعلی سینا و از سال ۸۷ تا ۹۲ ریاست دانشگاه پیام نور استان همدان را بر عهده داشتم. همینطور در دوران فعالیت علمی و پژوهشی خود راهنمای حدود ۱۰۰ دانشجوی کارشناسی ارشد و ۲۲ دانشجوی دکتری بوده ام. حالا هم علاوه بر فعالیتهای آموزشی و پژوهشی عضو هیئت ممیزه دانشگاه بوعلی سینا هم هستم.
در سال ۸۱ بعنوان استاد نمونه کشوری و در سال ۹۴ از سوی انجمن شیمی و مهندسی شیمی ایران بعنوان استاد برجسته کشوری معرفی و انتخاب شدم.
تمام این دستاوردها و موفقیت ها نتیجه زحمات دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری و بسترسازی مناسب دانشگاه ها بوده و بنده هم طی این سال ها در حد توان کمی که داشته ام، در جهت خدمت به اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی کوشیده ام.
* تا کنون چند مقاله عرضه کرده اید؟
خزائی: بیش از ۲۰۰ مقاله با نمایه ISI در مجلات معتبر بین المللی به چاپ رسیده است.
* محور اصلی مقالات مورد پژوهش شما در چه رابطه ای بوده است؟
خزائی: مقالات معمولاً در چند زمینه مختلف عرضه می شوند که می توان محورهای اصلی را بحث های ساخت پلیمرها و ترکیبات نانوپلیمر، ساخت مواد دارویی، سنتز ترکیبات کاتالیزوری و ساخت مواد سنتزی مونومری دانست.
* به صورت مختصر درباره طرح های پژوهشی که به انجام رسانده و یا در دست اقدام دارید، توضیح دهید.
خزائی: در سال ۲۰۱۰ یکی از مقالات تیم تحقیقاتی ما با معرفی هفت دارویی که اخیرا ساخته شده بودند، عرضه شد و این مقاله در سطح جهانی بازتاب زیادی داشت و تابحال مورد توجه خیلی از دانشمندان و محققان قرار گرفته است.
یکی از پروژه های در حال انجام با همکاری دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تحقیق بر روی ترکیبات دارویی در رابطه با قلب بوده که توانستیم اثر دارو را در موارد بیولوژیکی بالا ببریم و تست های بالینی و اولیه این طرح هم انجام شده است.
پروژه های دیگر تحقیق بر روی ترکیبات دارویی ضددیابت و داروهای مربوط به سرگیجه بود که آزمایشات بیولوژیکی آن هم انجام شد. همینطور ساخت و سنتز ترکیبات و کاتالیزورها بعنوان واکنشگر در ترکیبات عالی هم اکنون در دست اقدام است.
* در انجام پژوهش ها با چه مشکلاتی مواجه شدید؟
خزائی: تجهیزات و امکانات آزمایشگاهی در اغلب دانشگاه ها بسیار ضعیف است؛ بعنوان مثال دستگاه NMR دانشگاه بوعلی سینا در سال ۶۶ خریداری شده و الان بسیار قدیمی، خارج از رده و بدون استفاده است و پژوهشگران و محققان این دانشگاه نمونه های خویش را برای دستیابی به اطلاعات بیشتر به دانشگاه های دیگر در سطح کشور که مجهز به ورژن های جدیدتری از این دستگاه هستند، ارسال می کنند.
با وجود امکانات ضعیف پژوهشی و تحقیقاتی در کشور دانشجویان و محققان با دل و جان بر روی پروژه های پیشنهاد شده کار می کنند ازاین رو ستاد پشتیبانی از پژوهشگران باید بیشتر به این افراد توجه کند.
اگر تجهیزات و امکانات بیشتری در اختیار اساتید و محققان در جهت افزایش تولیدات داخلی قرار گیرد قطعا وضعیت فعلی کشور تغییر کرده و آینده ای درخشان تر را در پیش خواهیم داشت.
* ضمن تبریک موفقیت بزرگ اخیرتان به منظور قرار گرفتن در لیست یک درصد دانشمندان برتر دنیا، توضیح دهید در مجموع لیست یک درصد دانشمندان برتر دنیا چیست و شما چگونه به این موفقیت چشم گیر دست یافتید.
خزائی: انتخاب یک درصد برتر دانشمندان برتر جهان در ۲۲ حوزه موضوعی علوم و علوم اجتماعی صورت می گیرد و داده های مورد استفاده در تحلیل و انتخاب پژوهشگران یک درصد برتر از سامانه شاخصهای اساسی علم ESI و وب علوم WOS استخراج شده است.
در رابطه با یک درصد دانشمندان برتر دنیا، معمولاً هر ساله فهرست یک درصد دانشمندان برتر جهان توسط مؤسسه Clarivate Analytics اعلام می شود. این فهرست شامل دانشمندان و محققانی است که طی ۱۰ سال قبل مقالات چاپ شده آنها بیشترین تعداد ارجاع را داشته است. بر همین مبنا بنده این افتخار را داشتم که در فهرست یک درصد دانشمندان برتر دنیا در کنار بزرگترین دانشمندان جهان قرار بگیرم.
* در انتها اگر صحبت خاصی برای دانشجویان و جامعه دانشگاهیان دارید، بفرمایید.
خزائی: توصیه ام به دانشجویان این است که در آموزش و پژوهش علم دنبال راه های میان بر و سریع نباشند. تنها راه موفقیت علمی برنامه ریزی بلندمدت و مطالعه و آموزش باکیفیت است. اگر هدف تبدیل شدن به یک پژوهشگر و یا دانشمند در رده جهانی است، باید دیدگاه شخص عوض شود و زمان خویش را وقف این راه کند.
از طرف دیگر در این برهه زمانی که دنیا ناجوانمردانه در مقابل ما ایستاده و در زمینه های مختلف کشور را تحریم کرده است، جوانان باید صبور باشند و به خدا توکل کنند چونکه این روزها هم می گذرند و روزهای خوب از طریق خواهد رسید پس دانش پژوهان نباید در بین تلاش و کوشش های خود از سرزنش و تحریم بترسند و با عنایت به این بیت شعر حافظ که می فرماید «در بیابان گر به شوق کعبه خواهی زد قدم، سرزنش ها گر کند خار مغیلان غم مخور»، باید با بی توجهی به مشکلات به کار خود ادامه داده تا به موفقیت دست یابند.



1399/03/17
14:24:35
5.0 / 5
2405
تگهای خبر: آزمایش , آینده , تحقیق , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
گوپا