چینی ها در فضا بال مرغ سوخاری پختند!
به گزارش گوپا، بعد از آن که ژاپن تصمیم گرفت در فضا نوعی نوشیدنی سنتی تولید نماید، حالا چین هم در ایستگاه فضایی تیانگونگ (Tiangong) خود، بال مرغ های سبک نیواورلئان و استیک فلفل سیاه را در فر مخصوصی که با هوای داغ کار می کند، بریان کرده است.
به گزارش گوپا به نقل از ایسنا، غذا برای حفظ سلامت جسمی و روحیه خوب بسیار حیاتی می باشد خصوصاً در شرایط پرتنش و ایزوله. همین یکی از دلایلی است که نیروهای نظامی میلیونها دلار صرف توسعه جیره های غذایی خوش طعم برای سربازان می کنند و زیردریایی ها به منوهای عالی خود افتخار می ورزند. همچنین، بنابراین بود که کشتی های مسافربری ترانس آتلانتیک قدیمی، مسافران خودرا در مسافرت از ساوت همپتون به نیویورک با غذاهای مفصل راضی نگه می داشتند.
به نقل از نیواطلس، در همین حال، غذا در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) و ایستگاه تیانگونگ چیز چندان دل چسبی نیست؛ منوهای غذایی آنها بیشتر شبیه جیره های مخصوص مسابقات قایقرانی دور بریتانیاست تا وعده های غذایی واقعی. هرچند از نظر تغذیه ای کامل هستند، اما خوردن ماهی کنسروی، گوشت های از پیش آماده و استریل شده، تخم مرغ های هم زده بازسازی شده، سوپ چغندر خشک شده و میگوهای بسته بندی شده در خلأ چندان اشتهابرانگیز نیست.
با گسترش پروازهای تجاری فضایی و ماموریت های فضایی عمیق که ممکنست سال ها به طول بینجامند، مهندسان فضایی و کارشناسان آشپزی در تلاشند روش هایی را بیابند تا وعده های غذایی فضانوردان بیشتر شبیه غذای زمینی باشد و با این حال تجهیزاتی بسازند که با کاهش وزن بار، امکان ارسال مواد اولیه بصورت فله ای را بجای ارسال غذاهای آماده با بسته بندی های گوناگون فراهم نمایند.
یکی از این نمونه ها، فر جدیدی است که اخیرا در ایستگاه تیانگونگ نصب شده است. مرکز فضانوردی چین (ACC) اعلام نموده است که این دستگاه همراه با فضاپیمای سرنشین دار شنژو-۲۱ (Shenzhou-21) در تاریخ ۳۱ اکتبر به لابراتوار فضایی ارسال شده است.
برای یک انسان، فر شاید فقط یک جعبه داغ باشد، اما در حقیقت وسیله ای بسیار پیشرفته است و در فضا، کار با آن به طرز سختی پیچیده تر می شود. مشکل اصلی، بی وزنی است. بدون جاذبه، جریان همرفت (convection) وجود ندارد، یعنی هوای گرم بالا نمی رود چون «بالایی» وجود ندارد. بعنوان مثال، اگر شمعی را در فضا روشن کنید، شعله خیلی زود خاموش می شود، چون دود اطراف فتیله جمع می شود و اکسیژنی برای تغذیه شعله باقی نمی ماند.
در پخت وپز هم همین اتفاق می افتد: هوای گرم فقط در جای خود معلق می ماند و سبب می شود غذا ناهماهنگ بپزد و قسمتهایی تقریباً خام و قسمتهایی سوخته شوند.
برای ممانعت از این مشکل، فر فضایی چین در حقیقت شبیه یک سرخ کن هوایی (air fryer) طراحی شده است که فن هایی برای گردش هوای داغ دارد. مشکل دیگر، استفاده از فر در محیطی محدود و بسته است.
نویسنده این مقاله می گوید: من از تجربه شخصی می گویم؛ زمانی در آشپزخانه کوچک و بدون تهویه کشتی در عرشه پایین کار می کردم که همه چیز بوی روغن و غذای سرخ شده گرفته بود و لایه ای از چربی روی تمام سطوح، حتی عینک من نشسته بود.
ایستگاه تیانگونگ از این نظر وضع بدتری دارد، چون هیچ راهی برای خروج بو و دود وجود ندارد. بنابراین، این فر با سیستم فیلتراسیون چندلایه مجهز شده تا دود، چربی و ذرات معلق را پیش از ورودشان به هوای داخل ایستگاه جذب نماید.
علاوه بر این، فر جدید دارای کنترل دقیق دما و کاتالیز دمای بالا است. گزارش ها حاکی از آنست که دمای داخل فر به ۱۹۰ درجه سانتی گراد می رسد که بطور قابل توجهی بیشتر از ۱۰۰ درجه سانتی گراد در سیستم های گرم کننده غذای فضایی دیگر است.
این دستگاه همین طور تنظیمات از پیش برنامه ریزی شده برای غذاهای مختلف دارد و برای ۵۰۰ چرخه پخت طراحی شده است. دمای بالاتر هم سبب می شود غذا کاراملیزه شود و بافتی ترد و برشته پیدا کند.
اما یکی دیگر از چالش های آشپزی در ایستگاه فضایی این است که غذا در فضا شناور می شود که می تواند هم آزاردهنده و هم خطرناک باشد، مخصوصاً وقتی درِ فر را باز می کنی و تکه های داغ استیک به سمتت پرواز می کنند.
برای ممانعت از این وضعیت، فر با یک قفسه مخصوص پخت طراحی شده که شبیه توری هایی است که کمپ زن ها برای پخت ماهی استفاده می نمایند. این توری، یک شبکه باز است که پس از گذاشتن غذا بسته می شود تا غذا را مانند سبد در جای خود نگه دارد.
نخستین «باربیکیوی فضایی» چین بر پایه کارهایی ساخته شده که قبل تر در ایستگاه فضایی بین المللی انجام شده بود. در سال ۲۰۲۰، آزمایشی برای پخت کوکی در فر ویژه صورت پذیرفت. در آنجا، هر نوبت پخت تا دو ساعت طول می کشید، در حالیکه بال های مرغ و استیک های چینی تنها در ۲۸ دقیقه آماده شدند.
انتظار می رود فر جدید نه فقط روحیه فضانوردان را بالا ببرد، بلکه کیفیت رژیم غذایی آنها را هم بهبود دهد و بتوان منوی ۱۰ روزه فعلی آنرا به ۱۹۰ نوع غذا گسترش داد.
در عین حال، احتمالاً این فر چالش های جدیدی هم بهمراه خواهد داشت: حال که فضانوردان «بال مرغ» دارند، بی گمان باید برنامه ای برای تأمین سس تند، سس رَنچ و ساقه کرفس هم درنظر گرفته شود!
بطور خلاصه، در پخت وپز هم همین اتفاق می افتد: هوای گرم فقط در جای خود معلق می ماند و سبب می شود غذا ناهماهنگ بپزد و قسمت هایی حدودا خام و قسمت هایی سوخته شوند. گزارش ها از آن حکایت می کند که دمای داخل فر به ۱۹۰ درجه سانتی گراد می رسد که به طور قابل توجهی بیشتر از ۱۰۰ درجه سانتی گراد در سیستم های گرم کننده غذای فضایی دیگر است. با این حال، احتمالا این فر چالش های جدیدی هم به همراه خواهد داشت: حال که فضانوردان بال مرغ دارند، بی شک باید برنامه ای برای تامین سس تند، سس رَنچ و ساقه کرفس هم دیده شود!
منبع: goopa.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب