كشف مولكول های آلی هیجان انگیز در مریخ
گوپا: پژوهشگران ˮدانشگاه ایالتی واشنگتنˮ در مطالعه اخیرشان اظهار كرده اند مولكول های آلی جدیدی در سیاره سرخ كشف شده اند كه می توانند پاسخ بعضی از معماهای به وجود آمده درباره این سیاره باشند.
به گزارش گوپا به نقل از ایسنا و به نقل از تك اكسپلوریست، بنظر می رسد كشف اخیر طبقات مختلف ماده آلی در رسوبات مریخ توسط مریخ نورد "كنجكاوی" (Curiosity) نشان میدهد كه تركیبات آلی بومی به شدت در مریخ وجود دارد.
یك گروه جالب توجه از تركیبات آلی شناسایی شده "تیوفن ها" بودند كه بطور معمول در زمین در كروژن (مخلوطی از تركیبات شیمیایی آلی)، زغال سنگ و نفت خام و همین طور در استروماتولیت ها و میكرو فسیل ها روی زمین یافت می شود.
تیوفن (Thiophene) با فرمول شیمیایی C۴H۴S یك تركیب شیمیایی با شناسه پاب كم ۸۰۳۰ است كه جرم مولی آن ۸۴.۱۴ g/mol است. شكل ظاهری این تركیب، مایع بی رنگ است. تیوفن یك تركیب هتروسیكل آروماتیك دارای چهار اتم كربن و یك اتم گوگرد است. تیوفن بوسیله ویكتور میر (Victor Meyer) در ۱۸۸۳ بعنوان یك جزء باقی مانده در بنزن كشف شد. برخی از انواع مهم تیوفن ها شامل بنزو تیوفن و دی بنزو تیوفن است كه به ترتیب دارای یك و دو گروه بنزنی هستند.
تیوفن در دمای محیط مایعی بی رنگ است و بویی مشابه بنزن دارد. تیوفن بعنوان تركیبی آروماتیك شناخته شده است، ولی محاسبات نظریه نشان داده كه میزان آروماتیك بودن آن از بنزن كمتر است. سهم جفت الكترون گوگرد در اربیتال pi مشهود است و به خاطر همین خواص آروماتیك تیوفن است كه این تركیب خواصی متفاوت نسبت به تیو اتر از خود نشان میدهد.
"دیرك شولز ماكو" اخترزیست شناس دانشگاه ایالتی واشنگتن اظهار كرده این مولكول های آلی می توانند نشانه هایی از حیات در مریخ باشند.
دانشمندان حضور تیوفن ها در سیاره سرخ را بررسی كردند. این مطالعه نشان میدهد كه یك پروسه بیولوژیكی كه به احتمال زیاد شامل باكتری ها است، ممكنست نقش مهمی در ایجاد چنین تركیبات آلی در خاك مریخ نقش داشته باشد.
بنابر گفته پژوهشگران تیوفن ها می توانند بوسیله كاهش سولفات ترموشیمیایی ساخته شده باشند كه طی این پروسه مجموعه ای از تركیبات تا ۲۴۸ درجه فارنهایت (۱۲۰ درجه سانتیگراد) یا بیشتر گرم می شوند. در سناریوی بیولوژیكی، باكتری ها كه ممكنست بیش از سه میلیارد سال پیش هنگامی كه مریخ گرمتر و مرطوب تر بود، وجود داشته باشد، می توانستند روند كاهش سولفات را كه منجر به ساخت تیوفن ها می شود، تسهیل كرده باشند. مریخ نورد كنجكاوی در كشف این مولكول ها نقش بسیار مهمی دارد.
مریخ نورد كنجكاوی پیچیده ترین كاوشگری است كه سازمان فضایی آمریكا، ناسا، به سیاره سرخ (مریخ) فرستاده است. این خودروی ۶ چرخه ۲٫۹ متر طول و ارتفاعی به اندازه قد یك انسان معمولی و ۸۹۹ كیلوگرم وزن دارد و می تواند بر روی سطح سیاره حركت نماید و از موانعی تا ارتفاع ۷۵ سانتی متر بالا رود و دارای یك باتری پلوتونیوم است كه به آن اجازه می دهد تا بیش از ۱۰ سال به حركت ادامه دهد كه برای بازدید از كل كفِ گودال گیل و حتی صعود به قله كوه شارپ در مریخ زمانی كافی است. این وسیله كه مجهز به انواع تجهیزات علمی است، می تواند از خاك نمونه برداری و سنگ ها را سوراخ كند. یك بازوی رباتیك، نمونه ها را برای آنالیز تركیب شیمیایی به آزمایشگاه درون وسیله منتقل می كند. این مریخ نورد كه هم اكنون در ماموریت به سر می برد، هنگام حركت در مریخ و ارسال داده های جدید در مورد محیط مریخ و تغییرات آن به مرور زمان، نمونه هایی را از هر لایه جمع آوری می كند. شاید كنجكاوی در ماموریت های آینده خود بتواند لایه های بیشتری را برای ارزیابی ساختار صخره های مریخ مورد بررسی قرار دهد. این ماموریت ها می توانند از اسرار بیشتری در مورد مریخ میلیون ها سال پیش پرده بردارند.
انتظار می رود با پرتاب مریخ نورد اگزومارس كه مقرر است در ژوئیه سال ۲۰۲۰ پرتاب شود، اطلاعات بیشتری در دسترس دانشمندان قرار بگیرد؛ برای اینكه این مریخ نورد مجهز به یك طیف سنج جرمی به نام "موما" (MOMA ) است كه از یك روش تحلیلی بسیار عالی استفاده می نماید و امكان جمع آوری مولكول های بزرگتر را فراهم می آورد. دانشمندان اظهار كرده اند می توانند از داده های جمع آوری شده توسط مریخ نورد اگزومارس جهت بررسی ایزوتوپ های كربن و گوگرد استفاده كنند.
مریخ نورد اگزومارس (ExoMars rover) مریخ نورد رباتیك برنامه ریزی شده مریخ، به رهبری آژانس فضایی اروپا است. بنابر برنامه ریزی ها آژانس فضایی اروپا می خواهد مریخ نورد خود به نام مریخ نورد اگزومارس روزالیند فرانكلین را در ۲۵ ژوئیه پرتاب كند. بعد از فرود موفق آمیز، مریخ نورد با بهره گیری از انرژی خورشیدی یك ماموریت ۶ماهه را برای جستجوی نشانه های احتمالی وجود زندگی در گذشته یا حال در مریخ آغاز می كند.
یافته های این مطالعه در مجله "Astrobiology " منتشر گردید.
منبع: گوپا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب