پژوهشگران منبع جهش های عامل نوعی سرطان پوست را کشف کردند

پژوهشگران منبع جهش های عامل نوعی سرطان پوست را کشف کردند

گوپا: پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدیدی دریافتند جهش های ناشی از تغییر شیمیایی DNA که تحت تاثیر نور خورشید صورت می گیرند، می توانند عامل بروز ملانوما باشد.


به گزارش گوپا به نقل از ایسنا و به نقل از نیوزوایز، پژوهشی که در "موسسه ون اندل"(Van Andel Institute) آمریکا انجام شده است، نشان میدهد که جهش های عامل تومور بدخیم "ملانوما"(Melanoma)، ناشی از تغییر شیمیایی DNA تحت تاثیر نور خورشید است نه تصور پیشین که آنرا ناشی از خطا در رونوشت DNA می دانست.
یافته های این پژوهش، باورهای دیرینه در مورد مکانیسم های ورای ملانوما را ارتقا می بخشند، اهمیت اقدامات پیشگیرانه را تقویت می کنند و روشی را جهت بررسی منشا سایر انواع سرطان عرضه کنند.
"گرد فایفر"(Gerd Pfeifer)، از پژوهشگران این پروژه اظهار داشت: سرطان ها از جهش های DNA ناشی می شوند که امکان نجات یافتن و حمله کردن به بافت های دیگر را برای سلول های معیوب فراهم می کنند. با این وجود، منبع اینگونه جهش ها که ارائه درمان و پیشگیری را پیچیده می کنند، در بیشتر موارد معلوم نیست. ما در مورد ملانوما نشان داده ایم که لطمه ناشی از نور خورشید، با ایجاد پیش جهش هایی که نهایتاً به جهش کامل طی تکثیر DNA می انجامند، DNA را تحریک می کند.
ملانوما، یک نوع جدی از سرطان پوست است که از سلول های پوستی تولیدکننده رنگدانه شروع می شود. بااینکه میزان شیوع ملانوما نسبت به سایر انواع سرطان پوست، کمتر است اما احتمال گسترش و هجوم آن به بافت های دیگر بیشتر است و این موضوع، امکان نجات بیمار را بصورت قابل توجهی می کاهد. پژوهش های پیشین که در مقیاس بزرگ صورت گرفته اند، نشان داده اند که ملانوما بیشترین جهش را نسبت به سایر سرطان ها دارد. ملانوما مانند سایر سرطان های پوست، با قرار گرفتن در معرض نور خورشید خصوصاً پرتوهای موسوم به "UVB" مرتبط می باشد. قرار گرفتن در معرض UVB، به سلول های پوست و همین طور DNA درون سلول ها لطمه می رساند.
براساس تصور متداول، بیشتر سرطان ها زمانی شروع می شوند که لطمه رسیدن به DNA، مستقیما به جهشی بیانجامد که طی تکثیر معمولی سلول، در نسل بعدی سلول ها نیز کپی می شود اما فایفر و همکارانش، مکانیسم متفاوتی را برای ایجاد جهش های بیماری زا پیدا کردند. آنها یک پایه شیمیایی را معرفی کردند که بطور معمول در DNA پیدا نمی گردد و آنرا مستعد جهش می سازد.
DNA، چهار پایه شیمیایی موسوم به "آدنین"(Adenine)، "تیمین"(Thymine)، "سیتوزین"(Cytosine) و "گوانین"(Guanine) را شامل می شود که بصورت جفت وجود دارند. توالی های متفاوت این جفت ها، همه دستورالعمل های زندگی را رمزگذاری می کند. این مشکل در ملانوما، زمانی رخ می دهد که تابش UVB از خورشید به توالی خاصی از این پایه های شیمیایی برخورد می کند و سبب می شود که به یکدیگر متصل شوند و ناپایدار باشند. این بی ثباتی، به تغییر شیمیایی سیتوزین منجر می شود و آنرا به "اوراسیل"(Uracil) تبدیل می کند که یک پایه شیمیایی در مولکول پیامرسان RNA است نه DNA. این تغییر، "پیش جهش"(Premutation) نام دارد و به جهش DNA طی تکثیر عادی سلول منجر می شود که تغییرات زمینه ساز ملانوما به همراه دارد.
این جهش ها ممکنست بلافاصله به بیماری منجر نشوند؛ در عوض ممکنست که سال ها در خواب بمانند. همین طور این جهش ها می توانند به مرور زمان و با قرار گرفتن شخص در معرض نور خورشید، افزایش یابند و به بروز سرطانی منجر شوند که درمان آن دشوار است و از خیلی از درمان ها می گریزد.
فایفر افزود: ایمنی در مقابل خورشید، بسیار مهم می باشد. در پژوهش ما، بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قرار گرفتن در معرض پرتو UVB، معادل تجربه ظهر بود و برای ایجاد پیش جهش کفایت می کرد. بااینکه سلول های ما، تضمین لازم برای ترمیم لطمه DNA را دارا هستند اما این پروسه گاهی امکان از میان رفتن را نیز به همراه دارد. محافظت از پوست بطور کلی، بهترین چاره برای پیش گیری از ملانوما بشمار می رود.
این پژوهش، در مجله "Science Advances" به چاپ رسید.




منبع:

1400/05/11
12:52:05
5.0 / 5
591
تگهای خبر: پوست , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
گوپا