جزییات غیرمنتظره بقایای یک ابرنواختر در عکس جدید تلسکوپ جیمز وب

جزییات غیرمنتظره بقایای یک ابرنواختر در عکس جدید تلسکوپ جیمز وب

گوپا: عکس جدید «تلسکوپ فضایی جیمز وب» از بقایای یک ابرنواختر، جزئیاتی را نشان میدهد که پیش تر دیده نشده بودند.


به گزارش گوپا به نقل از ایسنا و به نقل از ناسا، انفجار یک ستاره، رویدادی قابل توجه است اما بقایایی که ستاره به جا می گذارد، می تواند بیشتر قابل توجه باشد. عکس جدید فروسرخ ثبت شده با «تلسکوپ فضایی جیمز وب»(JWST) ناسا، یک نمونه خیره کننده را ارائه می دهد. این عکس، «ذات الکرسی آ»(Cassiopeia A) یا (Cas A) را نشان میدهد که ازطریق یک انفجار ستاره ای به وجود آمده است. ذات الکرسی آ، جوان ترین بقایای شناخته شده از یک ستاره منفجرشده و بزرگ در کهکشان ما است که آنرا به فرصتی بی نظیر برای یادگیری بیشتر در مورد چگونگی شکل گیری چنین ابرنواخترهایی تبدیل می کند.
«دنی میلیساولیویک»(Danny Milisavljevic)، پژوهشگر «دانشگاه پردو»(Purdue University) و پژوهشگر ارشد پروژه جیمز وب اظهار داشت: ذات الکرسی آ، بهترین فرصت را جهت بررسی بقایای یک ستاره منفجرشده و انجام دادن نوعی کالبدشکافی ستاره ای به ما نشان میدهد تا بفهمیم چه نوع ستاره ای از پیش در آنجا بوده و چگونه منفجر شده است.
«تی تمیم»(Tea Temim)، پژوهشگر «دانشگاه پرینستون»(Princeton University) و از پژوهشگران پروژه جیمز وب اظهار داشت: در مقایسه با تصاویر فروسرخ پیشین، جزییات باورنکردنی را در این عکس می بینیم که پیش تر نمی توانستیم به آنها دسترسی پیدا نماییم.
ذات الکرسی آ، بقایای یک ابرنواختر است که به شکل گسترده توسط برخی از رصدخانه های زمینی و فضایی، همچون «رصدخانه پرتو ایکس چاندرا»(CXO) مورد بررسی قرار گرفته است. مشاهدات چند طول موج را می توان با هم ترکیب کرد تا درک جامع تری را در مورد بقایای ابرنواختر به دانشمندان عرضه نماید.

شرح عکس
رنگ های خیره کننده عکس جدید ذات الکرسی آ که در آن نور فروسرخ به طول موج های نور مرئی تبدیل می شود، حاوی اطلاعات علمی فراوانی هستند که این گروه پژوهشی بتازگی انتشار آنرا آغاز نموده اند. در قسمت بیرونی حباب، خصوصاً در بالا و سمت چپ، پرده هایی از مواد قرار دارند که به سبب انتشار گرد و غبار گرم، به رنگ های نارنجی و قرمز به نظر می رسند. این نشان میدهد که مواد پرتاب شده از ستاره منفجرشده، درحال برخورد به گاز و غبار اطراف ستاره هستند.
در پوسته بیرونی، رشته های خالدار به رنگ صورتی روشن قرار دارند که با توده هایی پوشیده شده اند. این نشان دهنده وجود ماده ای از خود ستاره است که به سبب وجود تلفیقی از عناصر سنگین مختلف مانند اکسیژن، آرگون و نئون و همچنین، به سبب انتشار غبار می درخشد. «ایلسه دی لوز»(Ilse De Looze)، پژوهشگر «دانشگاه گنت»(UGent) و از پژوهشگران پروژه جیمز وب اظهار داشت: ما هنوز در تلاش هستیم تا همه این منابع انتشار را از هم جدا نماییم.
مواد ستاره ای را می توان بصورت پیچ های کم نورتر در نزدیکی فضای داخلی حفره مشاهده کرد. یک خاصیت که شاید برجسته تر از همه باشد، حلقه ای به رنگ سبز است که در سمت راست حفره مرکزی توسعه می یابد. میلیساولیویک اظهار داشت: ما به افتخار «پارک فن وی»(Fenway Park) در بوستون، لقب «هیولای سبز» را به این حلقه داده ایم. اگر دقت کنید، متوجه خواهید شد که این حلقه به یک حباب کوچک شباهت دارد. درک شکل و پیچیدگی حلقه، کاری غیرمنتظره و چالش برانگیز است.

سرچشمه غبار کیهانی و ما
یکی از پرسش های علمی که ذات الکرسی آ می تواند در پاسخ دادن به آن کمک نماید، این است که غبار کیهانی از کجا می آید. مشاهدات نشان داده اند که حتی کهکشان های بسیار جوان کیهان اولیه نیز مملو از مقادیر بزرگ غبار هستند. بدون فراخوانی ابرنواخترها که مقادیر زیادی از عناصر سنگین را به فضا پرتاب می کنند، توضیح دادن منشأ این غبار دشوار است.
با این وجود، مشاهدات موجود در مورد ابرنواخترها نتوانسته اند میزان غباری را که در کهکشان های اولیه می بینیم، بصورت قطعی توضیح دهند. اخترشناسان امیدوارند که با بررسی ذات الکرسی آ به کمک تلسکوپ جیمز وب، درک بهتری را در مورد محتوای گرد و غبار آن به دست آورند. این اطلاعات می توانند به درک ما در مورد محل ایجاد عناصر سازنده سیارات و خودمان کمک کنند. تمیم توضیح داد: در ذات الکرسی آ می توانیم مناطقی را که دارای ترکیبات گازی متفاوتی هستند، از نظر فضایی شناسایی نماییم و ببینیم چه نوع غباری در آن مناطق تشکیل شده است.
ابرنواخترهایی مانند ابرنواختر تشکیل دهنده ذات الکرسی آ، برای شکل گیری زندگی به آن صورتی که ما می شناسیم حیاتی هستند. آنها عناصری مانند کلسیم موجود در استخوان ها و آهن موجود در خون را در فضای میان ستاره ای پخش می کنند و نسل های جدیدی از ستارگان و سیارات را تغذیه می کنند.
میلیساولیویک اظهار داشت: ما با درک پروسه انفجار ستارگان، داستان منشأ خودمان را می خوانیم. من می خواهم بقیه دوران حرفه ای خودرا برای درک کردن چیزی صرف کنم که در این مجموعه داده ها وجود دارد.




منبع:

1402/01/20
11:32:17
5.0 / 5
368
تگهای خبر: پوست , دانشگاه , دانشمند , علم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
گوپا