ابداع نخستین آزمایش ادرار جهان برای تشخیص سرطان کبد

ابداع نخستین آزمایش ادرار جهان برای تشخیص سرطان کبد

گوپا: اولین آزمایش ادرار جهان که یک فناوری و روش غیرتهاجمی برای تشخیص سرطان کبد است، توسط پژوهشگران اسکاتلندی ابداع شده است.



به گزارش گوپا به نقل از ایسنا و به نقل از آی ای، امروزه تشخیص سرطان بطور معمول بوسیله جراحی، اسکن فراصوت(سونوگرافی) یا آزمایش خون به انجام می رسد که همه این روش ها کم و بیش تهاجمی هستند و نیاز به مراجعه به بیمارستان یا انجام عمل جراحی دارند. اما این مساله ممکنست به زودی تغییر کند.

بر اساس یک گزارش جدید، گروهی از پژوهشگران در موسسه پژوهش های سرطان بریتانیا در گلاسکوی اسکاتلند، زیست نشانگری را کشف کرده اند که می تواند تشخیص سرطان کبد را از روی آزمایش ادرار ممکن کند.
ابزارهایی برای تشخیص سرطان کبد

دکتر ساوریو تاردیتو، پژوهشگر ارشد موسسه پژوهش های سرطان بریتانیا می گوید: انتظار می رود تعداد افراد مبتلا به سرطان کبد افزایش یابد و ما به ابزارهای جدیدی برای یافتن و درمان زودتر این بیماری نیاز داریم.

وی اضافه کرد: ما از کشف این متابولیت جدید که قبلاً هیچ گاه در پستانداران شناسایی نشده بود، هیجان زده هستیم، چونکه مخصوص نوع خاصی از سرطان کبد و کاندیدای خوبی برای آزمایش های تشخیصی است و می تواند به آسانی در ادرار شناسایی شود و همین طور بطور بالقوه می تواند به عنوان یک نشانگر برای نظارت بر رشد تومورها در سرطان کبد مورد استفاده قرار گیرد.

تاردیتو همین طور می گوید که این گروه پژوهشی پژوهش های بیشتری را جهت بررسی این که این متابولیت در سرطان کبد چقدر زود ظاهر می شود و همین طور برای شناسایی اینکه آزمایش ادرار چقدر زود می تواند این بیماری را بطور قابل اعتماد تشخیص دهد، برنامه ریزی نموده است.

حدود یک چهارم از بیماران مبتلا به سرطان کبد به صورتی از این بیماری مبتلا هستند که در آن رشد تومور نتیجه یک مولکول پروتئینی به نام بتا-کاتنین(beta-catenin) است. این آزمایش ادرار جدید، این مولکول خاص را شناسایی می کند که منجر به یک شاخص موثر سرطان کبد می شود.

پژوهشگران هنگام مطالعه متابولیتی به نام N۵-methylglutamine که در موش های مبتلا به نوع خاصی از تومور کبدی در سطوح بالایی ظاهر می شد، به این مولکول برخوردند.

اگرچه هم اکنون هیچ آزمایش ادرار دیگری برای تشخیص سرطان کبد وجود ندارد، اما آزمایش های جایگزین امیدوارکننده زیادی درحال توسعه هستند.

آزمایش های جایگزین

در سال ۲۰۲۰، آزمایش خون جدیدی معرفی گردید که از نمونه های ۴۰۰۰ نفر استفاده می کرد و می توانست بیش از ۵۰ نوع سرطان را گاهی اوقات حتی پیش از بروز علایم تشخیص دهد.

علاوه بر این، این آزمایش در تشخیص ۱۲ نوع از خطرناک ترین انواع سرطان، همچون سرطان لوزالمعده(پانکراس) که به طور معمول فقط در مراحل پایانی قابل تشخیص می باشد، دقیق بود.

در همان سال یک گروه بین المللی از دانشمندان، آزمایش خونی را توسعه دادند که می تواند پنج مورد از رایج ترین انواع سرطان را چهار سال پیش از تشخیص علایم با روش های فعلی تشخیص دهد. این آزمایش هم اکنون می تواند سرطان های معده، مری، روده بزرگ، ریه و کبد را شناسایی کند.

جالب تر این که در اوایل سال ۲۰۲۲، پژوهشگران لنزهای تماسی غیرتهاجمی را اختراع کردند که هم می توانست سرطان را تشخیص دهد و هم ممکنست روزی آنرا درمان کند. این فناوری پیشگامانه تا حالا تنها روی سلول های آزمایشگاهی آزمایش شده است، اما بمحض اثبات بی خطر بودن می تواند به آزمایش های انسانی نیز منتقل شود.

این لنزها با شناسایی محصولات جانبی سلولی در اشک ها به نام اگزوزوم عمل می کنند که گمان می رود نشان دهنده رشد تومور در جایی از بدن باشند.





منبع:

1401/10/04
11:21:18
5.0 / 5
517
تگهای خبر: آزمایش , دانشمند , درمان , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
گوپا