توسط محققان كشور محقق شد؛

تهیه داروی درمان سالك از درخت توس با فناوری نانو

تهیه داروی درمان سالك از درخت توس با فناوری نانو

به گزارش گوپا محققان موفق به ساخت داروی درمان سالك با فناوری نانو شدند كه مواد اولیه آنرا از درخت توس تهیه كردند.



دكتر حسن ابراهیمی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینكه «لیشمانیازیس» همچون بیماری های انگلی شایعی است كه در كشورهایی مانند ایران همواره وجود دارد، اظهار نمود: بر مبنای گزارشات بدست آمده، وجود كانون های جدید برای این بیماری و روند مقاومت به داروهای كنونی سبب شده كه سازمان بهداشت جهانی نسبت به معرفی درمان های جدید اقدام نماید.
وی با اشاره به اینكه یكی از موانع درمان بیماری سالك مقاومت دارویی بالا نسبت به داروهای رایج است، اضافه كرد: برخی داروها هم گران قیمت و دارای عوارض جانبی زیادی هستند كه احتیاج به دوزهای تكرار شونده و مدت زمان درمان طولانی دارند كه این هزینه زیادی برای بیمار خواهد داشت؛ بنابراین سبب خروج مقادیر زیادی ارز از كشور شده و از جانب دیگر اثرات درمانی خوبی بر روی سویه های ایران نشان نمی دهد؛ همین مساله ضرورت یافتن درمان جایگزین را ضروری ساخته است.
وی با اشاره به اینكه در همین راستا درصدد برآمدیم تا با فناوری نانو دارویی برای درمان سالك تهیه نماییم، بیان كرد: یكی از تركیب های گیاهی موثر در درمان این بیماری، «بتولینیك اسید» بوده كه دارای اثرات ثابت شده ضد لیشمانیا است. نامحلول بودن این تركیب جهت ایجاد فرمولاسیون و سمیت آن كه مانع از ایجاد دوز موثر درمانی شده است، از موانع استفاده از این تركیب برای درمان روش مقاوم به لیشمانیا به حساب می آید.
ابراهیمی تصریح كرد: آمفوتریسین بی یك داروی مورد تأیید FDA بوده كه به علت نامحلول بودن و سمیت بالا، با محدودیت مصرف بالینی روبرو شده است.
این محقق عنوان كرد: در این طرح، دو دارو در نانوسامانه كیتوزان بارگذاری و مشكلات نامحلول بودن آن مرتفع شد؛ در همین راستا توانستیم فرمولاسیون داروی درمان سالك را بدست آوریم.
وی تصریح كرد: در این طرح دو نانوداروی درمان بیماری سالك بتولینیك اسید-كیتوزان و آمفوتریسین بی- كیتوزان بعنوان داروهای درمانی جدید برای لیشمانیا تولید شد و مطالعات بالینی مدل حیوانی در مقیاس آزمایشگاهی تكمیل شدند.
وی با اشاره به اینكه داروی بتولینیك اسید از پوست درخت «توس» بعنوان منبع سرشار از «بتولینیك اسید» به دست می آید، اظهار داشت: این درخت جزء منابع طبیعی استان های شمالی كشور بوده و از سوی دیگر فناوری مورد نیاز برای استحصال دارو از پوست این درخت را در اختیار داریم.
ابراهیمی با اشاره به روش تهیه داروی درمان سالك اظهار داشت: نانو ذرات كیتوزان هم با استفاده از روش جداسازی فازی تهیه شد و دو داروی بتولینیك اسید و آمفوتریسین بی با روش جداسازی فازی در آنها بارگذاری شدند. نانوداروهای حاصل ابتدا با روش داكینگ مورد بررسی قرار گرفتند و بارگذاری مناسب داروها در نانوذرات اثبات شدند.
این محقق افزود: سپس از نظر میزان بارگذاری دارو و قابلیت حفظ دارو با روش های مختلف توصیف نانوذرات مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج نشان داد كه داروها در نانوذرات به خوبی بارگذاری شده اند. نتایج نشان داد میزان جذب سلولی نانوذرات بالا بوده و رهایش دارو از سامانه به صورت آهسته است.
وی عنوان كرد: در بررسی های برون تنی و بررسی سمیت و ایجاد مدل ماكروفاژ آلوده به انگل لیشمانیا ماژور از ماكروفاژهای صفاتی موش استفاده شد تا بتوان در مطالعه پیش بالینی به صورت دقیق اثرات دارو را به اثبات رساند. همینطور برای مطالعه درون تنی از مدل موش آلوده به آماستیگوت انگل لیشمانیا ماژور سویه ایرانی استفاده شد تا اثرات این دارو در مهار انگل مقاوم به درمان سویه ایرانی بررسی شود.
وی اضافه كرد: به منظور انجام مطالعات درون تنی، حلال جدیدی طراحی شد كه به صورت قابل ملاحظه ای حلالیت «بتولینیك اسید» و «آمفوتریسین بی» را افزایش داد.
ابراهیمی اضافه كرد: نتایج این مطالعات نشان داد كه نانو فرمولاسیون های بتولینیك اسید-كیتوزان و آمفوتریسین بی- كیتوزان سبب افزایش كارآیی و همینطور كاهش سمیت قابل ملاحظه دارو جهت درمان لیشمانیا ماژور شدند. همینطور فرمولاسیون بتولینیك اسید- كیتوزان و آمفوتریسین بی- كیتوزان در بهبود زخم و مهار انگل با افزایش دوز درمانی موثر به صورت موفقی كارآمد بود.
وی افزود: سمیت داروها با استفاده از سنجش آنزیم های كبدی و كلیوی و بررسی پاتولوژی بافت های كبد، كلیه و طحال انجام شد و عدم سمیت دارو مورد تأیید قرار گرفت. از طرفی جهت بررسی اثرات درمانی نانوداروها ارزیابی هایی همچون بررسی اندازه گیری زخم، پاتولوژی بهبود زخم، میزان بار انگلی و تست تأییدی Real-time انجام شد و در مجموع نتایج این مطالعات نشان داد كه نانوداروی آمفوتریسین بی- كیتوزان و بتولینیك اسید- كیتوزان به میزان ۹۵ درصد در درمان انگل موثر بودند و این در شرایطی است كه داروی خط اول درمان این بیماری (گلوكانتیم) فقط ۶۵ درصد در پاكسازی انگل موثر است.
ابراهیمی با اشاره به اینكه بتولینیك اسید، یك ماده بومی كشورمان است ازاین رو تولید آن صرفه اقتصادی بالایی در كنار عملكرد مناسب دارو خواهد داشت، بیان كرد: دارویی كه تولید كردیم می تواند در درمان سالك نسبت به نمونه های تجاری موثر باشد.
وی با اشاره به دیگر خصوصیت های این طرح اظهار داشت: صرفه اقتصادی تولید دارو و پیشگیری از خروج ارز از كشور، داروی استراتژیك در مواقع طغیان، استفاده از دوز پایین داروی آمفوتریسین بی و بتولینیك اسید و حذف عوارض جانبی شدید داروها، كاهش هزینه درمان و... از دیگر خصوصیات این محصول به حساب می آید.
ابراهیمی در مورد فرق این نانو دارو با نانوداروهای دیگر اظهار داشت: منبع نانوموادی كه تهیه كردیم با نانومواد شركتهای دیگر متفاوت می باشد.
وی اضافه كرد: درصدد هستیم پماد این دارو را هم به تولید برسانیم.

1398/08/03
23:03:33
5.0 / 5
4254
تگهای خبر: آزمایش , پوست , تولید , ساخت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
گوپا